tiistai 23. tammikuuta 2018

Tuulilasinpyyhkijät vaihtoon!

Päätimme talvikauden iloksi tehdä ulkoilun vauhdittamiseksi potkukelkan. Käytimme asiaan Maria Malströmin kirjan ohjetta. Ja saimme jalaksiin materiaalin - paitsi joidenkin omasta autosta  - niin ison kourallisen Turun Audi Centerin ystävälliseltä huoltopäälliköltä ;)
Ei tainnut kenenkään kelkka tulla ihan valmiiksi, tässä Johannan työ, jossa on käytetty ns valmissorvattua tikkua pystypuissa ja tuossa välipuussa. Itse sorvattua on tuo hieno käsipidike. Jalkset on väännetty tuulilasinpyyhkijäön sisuksista saadusta metallinauhasta. Kaikissa autoissa ei ole samanlaista  sisusta - ja tähän kelpuutimme vain tuota kapeaa metallinauhaa. Leveämmistä mustista mietimme tehdä vaikkapa slalomsukset.... joskus sitten :)
 
Pyyhkimen pyyhinosa revittiin irti ja sieltä saatiin tuo metallinauha. Yhteen kelkkaan menee n 40 cm. Yhdessä pyyhkimessä on kaksi tuollaista metallinauhaa. Yhden auton pyyhkijät riittävät  siis neljään kelkkaan, jos joku oikein innostuu.
Käytimme Marian kirjassa olevaa kaavaa.
Istuinosa tulitikkutikuista. Kaavan päälle asetettuna liimattuna tikut oli kohuuhelppo saadaa haluttuun pituuteen. Pysyy tuo pohjarakenne paikoillaan.
 Jalas olikin sitten kovaa vääntöä: Ensin päätyyn vaadittava leveys.
 Sitten ruuvipuristimeen kiinni ja päädyn muokkaus.


 Sahaus sopivaan mittaan:
 Sitten tehtiin kelkan muut osat. Joko niin, että sorvatiin itse kaikki (pysty-, väli- ja kädensijapiena). Myös valmista sorvattua tikkua oli tarjolla.
 Kokeilunhaluisin käsistään onnettomin otti ja katkaisi muovisen hammastikun tuohon keskelle valmistikkuijen mukaan (voi tehdä vain jos maalaa kelkan). Taitaa olla liian ohutkin...
Kuvassa allekirjoittaneen ensimmäinen (ehkä myös viimeinen) sorvaustyö - kelkan kädensija....
Näillä mietoksin kohti seuraavaa viikkoa - luvassa kelkan kasaus ja maalaustyöt -  ehkä yhdellä tekijällä myös vaihtuu tuo keskipiena toiseen, valmistikuissa näytti siihenkin olevan mahdollisuus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti