keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Rappurallit syksyn kurakeleihin

Raunistulan kerholla alkoi syyskausi - mikä olisikaan sopinut paremmin kuin RAPPURALLI! Tarvikkeeksi  oli varattu konepahvia (2 mm) ja ohutta muuta pahvia, villalankaa, terävä kirurgin veitsi/askarteluveitsi ja mustaa maalia. Lisäksi liimaa.

OSAT
Harjat - Tarvitaan 3 kpl 20 mm x 6 mm konepahvin palaa.
Rallit - Tarvitaan  3 kpl  58 mm x 6 mm  ohuemmasta (ks kuva) pahvista
Villalankaa
Rallien kiinnityslistat: 3 kpl 25 mm x 3 mm
Harjojen kiinnitys toisiinsa: 2 kpl 50 mm x 2 mm (voit lyhentää kun liimaat).
Harjaosan kiinnitys ralliin:  2 kpl 20 mm x 2 mm pahvisuikula

Ihan ensin alustetaan HARJAT:
Ota villalankaa ja kierrä sitä sormesi ympärille (riittävästi, muuten tulee harjaosasta hassu tupsukka).

 

Tee niitä kolme - ks kuvasta millainen pitää olla - ja kun olet saanut sen sormiisi hyvin, liimaa harjan tausta kiinni ja laita tämä liimattuna odottamaan. Pitää olla todella hyvin kuivunut, ennen kuin siitä lähdetään leikkaamaan harjaa.
 


Ohuesta pahvista (ks kuva alla) leikaa rallien osat: 6 kpl 58x6 mm.


 
Kuhunkin viilletään  k e s k e l l e askarteluveitsellä viilto (keskelle on tärkeätä). Taitetaan tuosta viiltokohdasta niin, että taite tulee ulkopuolelle. Tärkeää: taita todella "terävästi" ja huolella, muuten leviää.
Ota maalarinteippiä ja aseta rallit yhdistävä 3 kpl 25 mm x 3 mm konepahvin pala siten, että rallin päihin jää 5 mm ja kolmas tulee keskelle.

Opetuskuvasta (alla) näkyy, miten käy, jos rallipalojen keskiviiva ei ole ihan keskellä ja jos kutakin rallia ei ole taitettu todella tiukasti - homma leviää käsiin :)


Kun rallit on kiinnitettu tukilistoihin (tai päinvastoin), on aika kokeilla olisiko harjat jo käsittelykuivat. Kun siltä tuntuu, ota t e r  ä v ä t  sakset ja leikkaa harja.

 
 Harjan lankoja voi terävällä askarteluveitsellä "riipiä" niin, että näyttää melko aidolta harjasosuudelta.
Tämän jälkeen kiinnitetään harjat toisiinsa ja siihen tarvitaan 2 kpl n 50 mm x 2 mm suikale - pituutta voi leikata pois, kun harjat ovat kiinni toisissanTämän jälkeen kummallekin sivulle liimataan 20 mm x 2 mm pahvisuikula - kuvaa haittaa, että on otettu valmiista työstä - tuo suikale siis kiinnittää harjaosan ralliyksikköön.

   
Harjaosa tulee hiukan "pystyyn"- ks alla.


Lopuksi maalataan.
Settiin voi myös tehdä katuharjan kuten kuvassa alla.
Kuvan rappuralli on Johannan tekemä - sen sai kevään ystävänpäivän swappipeketista Eija ja se sijaitsee Villa Charoltten rapuilla. 


1 kommentti: