maanantai 4. joulukuuta 2023

Joulukuun 4. Hiiret leipureina - Talotilaus



Ähinä ja puhina sekä kilke ja kalke kuuluu kauas. Työmaalla on täysi tohina käynnissä.

Rane on Kolotalojen vastaava rakennusmestari. Hän seisoo leivinlaudalla ja katsoo tarkkaavaisena leipurihiiriä töissään. Vieressä seisoo kuuluisa leipurimestari Le Maître Pâtisserie Biscuit Épicé. Hän on kovin arvonsa tunteva ja vaativa mestari. Hänet tunnetaan siitä, että työn jäljen pitää olla vähintään täydellistä. Huonompi ei kelpaa ja lopputulos on aina suurenmoinen, joten leipurimestaria kunnioitetaan työntekijöiden keskuudessa suuresti.

-Noniin, saatiin taas uusi talotilaus. Se on sitten nuorenparin Kotoisa-Kolotalo. Selittää Rane leipurimestarille ja plärää talopiirustusten kasaa edessään.

- Katsotaanpas kuvista mitkä ne mitat sille sivuseinälle ovatkaan. Rane penkoo piirustuskasaa vimmaisesti. -Mihinkäs minä sen piirustuksen nyt hukkasin?

-Hmpf, nyrpistää leipurimestari nenäänsä. -Miten epäjärjestyksellistä! hänen viiksikarvansa värähtävät paheksuvasti.

Leipurimestari osoittaa käpälällään yhtä piirustusta ja kysyy kohteliaasti -Olisikohan se kenties tämä piirustus tässä?

-No kappas, siinähän se! Kiitti! Rane vastaa ilahtuneesti. Hän ottaa piirustuksen käteensä ja tutkii sitä hetken aikaa tarkasti.

-Tässä sanotaan että leveys on 11cm. Jaahas, no sitten vain mitataan... Rane sanoo ja huutaa sen jälkeen tömäkästi leipureille. -Seeeeeis!

Rane astuu määrätietoisesti taikinaa kaulivien hiirten luo ja ottaa mittanauhansa esille. Leipurimestari seuraa vikkelästi perässä.

-Kuulkaas, nyt kyllä ristimitta heittää pahasti. Rane toruu.

-Ja taikina on absolument liian paksu, lisää leipurimestari nopeasti. -On ehdottoman tärkeää, että taikinan paksuus on tasan 3,5mm. Allez, allez! hän hoputtaa kaulitsijoita.

Leipureiden ei auta muu, kuin tarttua uudestaan kaulimen kahvoihin ja lähteä kaulitsemaan taikinaa vielä ohuemmaksi.

1 kommentti:

  1. Onpas söpöt leipurit! Hauskan näköistä kaulimista :) ja oikein rakennusmestarikin paikalla.

    VastaaPoista